Soutěž Skills Czech Republic

EuroSkills Graz 2021 – mezinárodní soutěž mladých profesionálů v odborných dovednostech

Evropská přehlídka, často nazývaná olympiáda řemesel, se letos konala u našich sousedů v rakouském Grazu od 22. – 26. 9. 2021 a je bezpochyby událostí roku v odborném vzdělávání. Zde jsou čísla, která mluví za vše: 400 soutěžících do 25 let z 19 států předvedlo to nejlepší ve více než 48 soutěžních oborech. 

Soutěžilo se ve sportovním areálu Schwarzl Freizeitzentrum na ploše 70.000 m2, akreditovalo se 300 novinářů a o hladký průběh soutěží se staralo 400 dobrovolníků. Denní návštěvnost se vyšplhala na 10.000 při dodržení nezbytných hygienických opatření. Zahajovací i závěrečný ceremoniál poukázal na význam odborných dovedností a poslal do světa jasný signál, že bez kvalitní práce není budoucnost. Zároveň také nabídl i přehlídku velkých emocí všech účastníků, vítězů však zejména. Jaké asi jsou jejich pocity, když běží přes celý sál s vlajkou své země na pódium, aby vyskočili na stupeň nejvyšší, protože jsou ve svém oboru v Evropě nejlepší?

Jet se podívat na WorldSkilsl byl vždycky můj tajný sen, takže rozhodnutí bylo otázkou vteřiny. Šlo o to zaregistrovat vstupenky a zvolit den a hodinu, protože COVID je tu stále, a tak opatření k omezení počtu návštěvníků byla součástí naprosto skvěle organizované akce. Soutěže WorldSkills sleduji již roky a vím, že komplexní zadání, organizace, a především hodnocení je tak náročné, že se na účast soutěžící tvrdě připravují, a to i několik let. Žádná soutěž v ČR svou náročností není srovnatelná s tím, jak se soutěží na WorldSkills. Je to velká výzva, a právě proto je pilotní projekt Skills Czech Republic z.ú. o mistra ČR ve frézování 2021 založen na tom, že se náročným podmínkám této mezinárodní soutěže pokusí alespoň přiblížit. A i to byl jeden z důvodů mé cesty do Grazu. Podívat se, jak to celé v reálu vypadá a setkat se s těmi zahraničními partnery, kteří mi už celý rok s přípravou našeho pilotního kola na dálku pomáhají. Chtěla bych velice poděkovat ale i českým partnerům, kteří projekt podporují. Nemohl by vzniknout bez podpory společností Heidenhain, Fermat CZ, Renishaw, DMG Mori Czech, Dormer Pramet, SolidVision, Wikov Group a řady dalších.

Jsem velice ráda, že se podařilo zorganizovat i menší výpravu pedagogů a studentů za obor frézování, chcete-li podle správného názvosloví Skill 07 – Milling. Díky finanční podpoře nadace PANGEA byly uhrazeny náklady studentů, kteří soutěží ve finále o mistra ČR ve frézování. Díky podpoře a pochopení vedení škol SŠTE Olomoucká v Brně, GJP a SOU ve Slavičíně a SOU v Domažlicích, navštívili lEuroSkills 2021 v Grazu také pedagogové těchto škol.

Těšili jsme moc už i z toho důvodu, že po dlouhých letech měla na této akci zastoupení také Česká republika. Hospodářská komora ČR, jako národní koordinátor a člen WorldSkills Europe zodpovídala nejen za splnění podmínek pořadatele, ale současně také za dodržování mezinárodních pravidel všemi členy národního týmu, který reprezentoval ČR ve čtyřech oborech. Vše je zde do detailu předepsané, jednotlivé státy musí nastoupit v čele s oficiálním delegátem dané země, technický delegát zajišťuje veškerou agendu, každý soutěžící má svého experta, který je jeho mentorem a osobním koučem, součástí každého národního týmu je tzv. teamleader. Připomíná Vám to něco? Ano, je to opravdu olympiáda! Toto a mnoho dalšího nám při setkání v pátek u hlavního vchodu Schwarzl Freizeitzentrum vysvětlil pan Roman Pommer, oficiální delegát ČR v Grazu a také víceprezident Hospodářské komory ČR. Byl nám skvělým průvodcem a zároveň nám představil všechna čtyři soutěžní pracoviště našich borců. Bohužel nedošlo na žádné velké skandování typu „kdo neskáče není Čech“ (a to jsme se tak těšili, SŠTE Olomoucká zajistila dokonce i vlajku…). Soutěžní pravidla totiž vyžadují u řady oborů absolutní klid, aby se soutěžící mohli na výkon maximálně soustředit Jediné místo, kde jsme si mohli trošku zamávat vlajkou a zavolat na Davida, jak moc mu fandíme a že je opravdu frajer, byla soutěž malířů a tady jsme si všechno vynahradili. Ne nadarmo rakouská média přiblížila soutěž slovy „tam, kde se z pracovní síly stávají hrdinové“. Všichni dali totiž do soutěže opravdové a absolutní maximum.

A poté už nás čekala slavná Davis Cup Halle, kde byly soustředěny všechny „Skills“ v oboru Manufacturing and Engineering Technology. Najisto jsme zamířili k higlightu 07-CNC Milling. V rámci pátečního dne pro rakouské školy jela na plno akce „Try a skill“, kdy si studenti mohli vyzkoušet všechny soutěžní disciplíny pod vedením expertů daného oboru. A tak jste se mohli stát vším, čím jste si kdy přáli být: kadeřníkem truhlářem, malířem nebo návrhářem a také třeba tvůrcem počítačové hry. My jsme si ale popovídali v rámci téhle akce s šéfem akademie DMG MORI v Bielefeldu panem Joergem Harringsem, který nám přiblížil první soutěžní den a pak jsme se setkali společně i s hlavním expertem pro frézování panem Herbertem Mattesem a diskutovali jsme nad technickým výkresem prvního soutěžního dne. Na řadu tak vlastně přišla další dovednost – ta, se kterou se na mezinárodní úrovni automaticky počítá: angličtina a je dobré vědět, že kluci obstáli. Naši soutěžící ze Skills Czech Republic, z.ú se tak mohli podívat o čem je velké evropské finále. A při tom všem ruchu okolo se programovalo a testovalo. Osm finalistů soutěže ve frézování mělo k dispozici čtyři pětiosé obráběcí stroje CMX50U a 4,5 hodiny čistého času na obrábění a programování. My jsme bohužel finálový den na místě nezažili, a tak až ze závěrečného ceremoniálu jsme se dozvěděli, že vítězství v této disciplíně putuje do Ruska. 

Byl to pro nás všechny fantastický a nezapomenutelný zážitek. Zároveň si také všichni uvědomili, jak vysoko jsou medaile pro ty nejlepší. Zázemí, výbava soutěžících jednotlivých národních týmů, a především jejich příprava na celou soutěž byla na neuvěřitelné úrovni. Bude to skutečně dlouhá cesta a tvrdá práce, která čeká Českou republiku, abychom evropskou špičku vůbec dohnali a pak se s ní mohli srovnávat. Pro úspěch v této prestižní soutěži je třeba učinit celou řadu zásadních změn, protože bez vládní podpory a opětovného spojení průmyslové sféry s odborným školstvím jsou šance na úspěch v soutěžích WorldSkills prakticky nulové.

Skills Czech Republic z.ú.
Bankovní spojení: 123-1052890257/0100, Komerční banka a.s.
IČO organizace: 08925143