Soutěž Skills Czech Republic

Chlapi klid, my tady obrábíme…

Tato úžasná hláška snad nejlépe vystihuje nezapomenutelnou atmosféru našeho prvního českého finále o mistra republiky v CNC frézování. A jaké to tedy bylo? No prostě skvělé, fantastické a pro všechny zúčastněné opravdový zážitek. My všichni, kteří jsme tam byli, ať už v roli partnerů, technických expertů, organizátorů nebo soutěžících a diváků už navždycky budeme první, kteří si tuhle soutěž v ČR vyzkoušeli. Takže bez pochyby mimořádný okamžik, který si možná úplně všichni v daný moment neuvědomili, ale s odstupem času nám to všem dochází. Stali jsme se součástí historie. Krása.

Tři týdny do finále jsem nespala, neustále jsem zjišťovala, co mi chybí, zda přijdou včas trofeje, budu mít připravené komplet hodnocení, jak rozvrhnu práci pěti kluků na dva stroje, můžu jim dát výkres v originále? Musím ještě rychle do tiskárny pro výkresy ve formátu A2 a diplomy. Po nocích si píšu se švýcarským kolegou ze SwissSkills, abych se co nejvíc zadáním přiblížila originálu. Připravují se ti kluci nějak? Chápou vůbec co je čeká… Dívám se na švýcarský originál a váhám, zda to naprogramují v CAM a obrobí na stroji, na kterém nikdy před tím nepracovali? Někteří zažijí kompletní změnu, řídicí systém TNC od Heidenhainu vidí poprvé a mají dva dny na to, aby to zvládli. Ale ano, kvalifikací prošli ti nejlepší oni to zvládnou, věřím jim od samého začátku a nesmírně se na ně těším.

Abychom nenabízeli výhodu v programování v jednom určitém řídicím systému, programuje se finále soutěže v SolidCAM, tím se podmínky pro programování všem srovnají. (Zdroj: Skills Czech)

Přijela jsem do Brna do DMG Mori Czech na poslední den tréninku před finále. Všechno nachystané, všichni v pilné přípravě, trénoval se CAM, technologové vysvětlovali u strojů i mimo ně do detailu vše, co bylo potřeba. Je tu poslední obrábění před finále. To, jakým způsobem společnost DMG Mori Czech zorganizovala  už jen samotnou přípravu, bylo úžasné a dokonalé a shrnout se to dá jen jediným slovem – profesionální. Druhý tréninkový den končil kolem sedmé večer, ale nikomu z nás se nechce vůbec odejít.  Zítra v osm ráno se to celé spustí a otestujeme, jak jsme připraveni zvládnout magický úkol s názvem „technical description 07 – CNC Milling“, o kterém se mi už několik měsíců zdá..

Konzultace s technickými experty byla nedílnou součástí tréninku na finále. (Zdroj: Skills Czech)

 

Obsluhu strojů společnosti DMG Mori s řídicím systémem Heidenhain si kluci osvojili velmi rychle a práci na nich si opravdu užili. (Zdroj: Skills Czech)

Finále. Kluci jsou tu. Programovat jdou první dva podle včerejšího rozlosování. Na stěně v učebně se promítá první finálový technický výkres. Připraveno je vše, a to naprosto bezchybně díky skvělé spolupráci s partnery projektu Skills Czech Republic z.ú. Dormer Pramet nachystal sady nástrojů, SolidCAM zajistila proškolení finalistů a plné licence pro programování, společnost Renishaw doplnila soutěž sudím velmi nekompromisním, a to přístrojem Equator. Jeho měřící protokoly se staly základem hodnocení, které po oba soutěžní dny pečlivě a přesně kontroloval do tolerancí Jakub Vacek ze společnosti Heidenhain, která je jedním z hlavních partnerů projektu. Obráběcí centra CMX 50U, která do soutěže poskytla společnost DMG Mori Czech už netrpělivě čekají, až z učebny vyjdou první dva soutěžící s odladěným programem. A najednou je to tady. Obrábíme.. slyším to jak nebeskou hudbu. Je to nádhera, kluci se u mašin chovají, jak kdyby tam stáli od jakživa. Kousek po kousku se začíná skládat mozaika skvělého příběhu. A díky videu, které pro nás vyrobila společnost Fermat se na tohle všechno a mnoho dalšího můžete podívat například na našich sociálních sítích FB nebo LinkedIn.

I mistr republiky vypadal v průběhu soutěže poměrně zadumaně. (Zdroj: Skills Czech)

 

Obsluhu jiného řídicího systému, než na který jsou kluci běžně zvyklí, jsou schopni se během tréninku naučit, např. Dominik Šalamon ze SŠTE Brno je toho důkazem, stejně tak i Jirka Hruška, který nakonec zvítězil, přesto, že v Heidenhainu pracoval poprvé. (Zdroj: Skills Czech)

Mistrem ČR v CNC frézování pro rok 2021 se 25.11. 2021 v Brně stal Jiří Hruška ze Západočeské univerzity v Plzni, ale ve skutečnosti jsme tam vyhráli úplně všichni. Tahle finálová pětice bude už navždycky ta první, která prošla takto komplexní soutěží a dokázala se vypořádat s tak velkou výzvou. Vznikla tu nová přátelství, kluci si pomáhali, konzultovali zadání, přáli si štěstí v soutěži, a hlavně se toho od profesionálů z praxe spoustu naučili. A že to byli skvělí učitelé, kteří se jim po celé čtyři dny beze zbytku věnovali o tom není pochyb! Kluci z finále ale mají rovněž plné ruce práce, protože je čeká řada přednášek o účasti v soutěži na školách, kde studují nebo první rozhovory pro média a mnoho dalšího. Staly se z nich opravdové celebrity ve světě obrábění, ale to je přece naprosto v pořádku! Mám ohromnou radost i z toho, že moje spolupráce s nimi rozhodně nekončí a budeme se snažit společně představit tuto soutěž širší veřejnosti. Držte nám palce, ať je příští ročník minimálně stejně tak úspěšný jako ten letošní. Už teď máme všichni plnou hlavu nápadů, co bychom do budoucna mohli ještě vylepšit, zda se ještě více přiblížíme originálnímu mezinárodnímu zadání a zvedneme soutěžní laťku v českém národním finále zase o kousek výš.

Jiří Hruška – mistr ČR v CNC frézování 2021, student ZČU Plzeň, absolvent SOU Domažlice. (Zdroj: Skills Czech)

 

Patrik Šimko – 1. vícemistr ČR v CNC frézování 2021, Wikov Sázavan, absolvent SOŠ Ledeč nad Sázavou. (Zdroj: Skills Czech)

 

Robin Černík – 2. vícemistr ČR v CNC frézování 2021, Střední škola technická, Opava. (Zdroj: Skills Czech)

 

Překrásné trofeje pro vítěze vyrobily sklárny BOMMA pana Martina Wichterleho. (Zdroj: Skills Czech)

Skills Czech Republic z.ú.
Bankovní spojení: 123-1052890257/0100, Komerční banka a.s.
IČO organizace: 08925143